Bazele unei relaţii sănătoase

relatioshipCitind diverse articole, am intalnit in repetate randuri fragmente care acuzau diversi factori precum: romantismul sau atractia sexuala ca fiind principalele conditii luate in considerare atunci cand se pun bazele unei relatii, motiv pentru care rata divorturilor si dezamagirile sunt in continua crestere.

Exceptand acele relatii bazate pe avere sau pozitie sociala in care prietenia dureaza nici mai mult nici mai putin decat dureaza puterea sau pozitia in societate, studiile demonstreaza ca majoritatea oamenilor au aceste doua mari capricii cand vine vorba de a se implica intr-o relatie: romantismul si/sau atractia sexuala! Daca ar fi sa alegem dintre cele doua tipuri de relatie: materiala vs. sentimentala, clar cea sentimentala are o viata mult mai lunga deorece sentimentele raman neafectate de fluctuatiile factorilor externi. ( sau? 😀 )

Problema apare insa la relatiile care desi sunt bazate pe sentimente, nu sunt intotdeauna bazate pe sentimentele cheie care sunt necesare unei relatii solide, asumate, de lunga durata ci pe acele sentimente care au la baza placerea de moment.

Cu siguranta fiecare dintre noi am fost indragostiti si stim ca la inceput totul pare perfect, ideal, visam la o nunta ca-n povesti, la o viata presarata cu flori si multe alte exagerari care atunci ni se par normalitati. De ce dispare insa acest sentiment iar dupa ceva timp apar frustrarile, indiferenta si doar comoditatea e cea care ii mai tine pe cei doi legati? Pentru ca relatia a avut la baza acea indragosteala care naste fluturi in stomac si care amageste, iti distrage atentia de la defectele celuilalt, de la diferentele dintre voi iar tu te concentrezi pe obtinerea placerii de scurta durata si nu a fericirii pe termen lung. Senzatia aceasta va disparea insa destul de repede pentru ca iubirea pasionala nu dainuieste.

Acum ca sa ajung si la problema in sine, nu este nimic rau in a pune pret pe romantism si atractie sexuala…clar acestea sunt doua ingrediente absolut necesare intr-o viata de cuplu fericita insa trebuie sa fim atenti ca acestea sa nu stea la baza relatiei ci sa fie urmatoarea treapta dupa afectiune, compasiune si respect reciproc. Acestea din urma sunt mult mai durabile decat cele doua mentionate mai sus ( fie analizate impreuna, fie separat ) iar toate acestea combinate, duc la echilibru, stabilitate si acea legatura profunda si plina de insemnatate intre parteneri.

Cunoscund natura profunda a celuilalt, incepem sa ne identificam cu partenerul nostru, sa empatizam si sa ne asumam relatia din toate punctele de vedere, acesta este motivul pentru care afectiunea, compasiunea si respectul trebuie sa constituie baza oricarei relatii.

Daca romantismul a aparut ca o replica a iluminismului, e clar ca oamenii n-au fost tocmai fericiti atunci cand s-au bazat doar pe ratiune si au vrut si sentiment, traire, emotie insa daca ne lasam condusi doar de acestea din urma si nu ne gandim la fericirea noastra pe termen lung, riscam sa adoptam un comportament bolnavicios, care desi ne poate aduce placere pe moment, ne va da batai de cap pe termen lung pentru ca ne indeparteaza de adevarata fericire!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s