Cum ţinem piept suferinţei?

curaj-600x350Am mai spus de cateva ori faptul ca in viata nu suntem scutiti de suferinte dar atitudinea cu care depasim momentele critice face diferenta.

Asa cum am citit si in „Arta fericirii”, nimeni nu este scutit de suferinta si pierderi. Unii suntem afectati mai mult, altii mai putini, unii devenim mai puternici iar altii cad in depresii si pun esecurile lor pe seama altora, nefiind capabili sa vada ca adevarata problema e la ei. Vestea buna e ca exista si o cale de-a ne elibera de suferinta. Cum ? Indepartand cauzele acesteia: ignoranta, dorinta nemasurata si ura. Aceste “trei otravuri ale mintii” sunt principalii aliati ai suferintei, care ne tin captivi si ne impiedica astfel «sa atingem o stare de spirit complet purificata, eliberata de orice suferinta »

Un adevar de la care pleaca si Dalai Lama, este faptul ca desi suntem constienti ca durerea si suferinta fac parte din vietile noastre, multi dintre noi nu vrem sa le acceptam, inceracm sa fugim de ele, sa le ocolim, sa le ignoram. Totusi, nefiind scutiti de acestea, oamenii se folosesc de diverse startegii pentru a evita confruntarea directa cu suferinta: fie fac apel la droguri, alcool sau orice activitate care are ca scop distragerea pe moment de la realitatea crunta, fie se apara cu mecanisme psihologice precum negarea faptului ca ar exista o problema sau proiectia nefericirii lor asupra celorlati. Indiferent de strategie insa concluzia e una singura : suferinta se poate evita doar temporar si incercand sa ne punem diverse masti, nu facem altceva decat sa adancim rana si s-o facem tot mai greu de vindecat.

Ce ne trebuie ca sa tinem asadar piept suferintei ? CURAJ! Curajul sa acceptam faptul ca viata e imprevizibila, ca putem fi surprinsi in orice moment si ca suferinta poate lua oricand locul bucuriei si a fericirii.  Curajul sa avem incredere in oamemi desi am fost dezamagiti si raniti de cei de la care ne asteptam cel mai putin. Curajul sa recunoastem ca avem o problema, ca avem slabiciuni, ca avem anumite lipsuri care cauzeaza stari de durere si suferinta si nu in ultimul rand curajul sa ne privim in oglinda si sa constientizam ca si noi putem fi surse de suferinta pentru altii, fie constient sau nu.

De ce e nevoie de curaj ? Simplu! ca sa ne infruntam direct suferinta si astfel sa ajungem sa intelegem profunzimea si natura problemei. Astfel, nu eliminam problema in sine, dar evitam sa fim luati prin surprindere, sa avem parte de socuri sau sa fim dezorientati si lipsiti de ajutor atunci cand suntem bombardati. Altfel spus, daca ne pregatim mintea ca oricand e posibil sa avem parte de suferinta, si asta datorita faptului ca suferinta e parte din viata, atunci atitudinea noastra fata de suferinta se va schimba, nu o vom mai privi ca pe ceva intolerant si inacceptabil, ci ca pe ceva cu care trebuie sa ne obisnuim ca parte din vietile noastre.

Oricat ne-am stradui, nu o sa gasim pe nimeni care sa fi fost scutit de greutati insa e clar ca nivelurile sunt diferite. Eu personal cred ca suferinta are mai deraba un rol modelator, ne slefuieste, ne sensibilizeaza si ne perfectioneaza caracterele. Nu zice nimeni ca e usor sa faci fata incercarilor dar in niciun caz nu trebuie sa te lasi prada sentimentelor de durere sau neputinta pentru ca depresia e o boala grea si poate avea consecinte serioase pe termen lung. Identifica problema care-ti cauzeaza suferinta, elimina toti factorii care tin de tine ( anturaj, substante chimice, vicii, comportamente care-ti creeaza neplaceri si discomfort ) iar pentru celelalte pe care nu le poti controla ( moartea, batranetea, dezamagirea cauzata de altii.. ) pregateste-ti mintea si obisnuieste-te cu ideea ca nu le poti evita, dar le poti accepta ca pe niste provocari carora sa le faci fata cat mai bine cu putinta atunci cand inevitabil, trebuie sa te confrunti cu ele!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s