Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!

compasiunea-1Acest proverb nu doar ca are radacini sanatoase, dar reprezinta din punctul meu de vedere si baza compasiunii. Asta daca punem pret pe cei din jurul nostru si nu suntem egoisti !

Plecand de la premiza ca fiecare incercam sa evitam suferinta, avand dreptul la fericire, e logic sa ne gandim ca acest principiu nu ni se aplica doar noua, ci tuturor. Toti avem dreptul la fericire, toti tanjim dupa acest sentiment care nu poate fi cumparat si comparat cu nimic ! Daca atunci cand actionam, avem in minte aceste idei de baza, sunt convinsa ca rezultatele nu ar mai genera atatea frustrari, neplaceri sau rani sufletesti. Totul pleaca insa de la constientizarea impactului pe care il produce o vorba sau o fapta sau de la anticiparea efectelor.

Spre exemplu, imaginati-va o persoana care sufera din divesre motive ( saracie, boala, decesul cuiva apropiat, despartire etc..). Apoi, atribuiti acelei persoane o suferinta specifica si incercati sa va transpuneti in locul acelei persoane pentru a putea trai intensitatea suferintei. Daca prêt de cateva minute simtiti durere si apasare, cu siguranta va ganditi ca nu ati vrea sa fiti in realitate acea persoana si sa duceti pe umeri acele poveri. Drept urmare, sunteti multumitori si fericiti ca nu sunt ale voastre acele suferinte, insa sentimentul de tristete ce vi l-a provocat cel in postura caruia v-ati pus nu va lasa indiferent la durerea lui si astfel incercati sa-l ajutati sa indeparteze acele suferinte prin acele mijloace care va sunt la indemana. Asta inseamna compasiune.

Un alt exemplu e ca inainte sa facem un lucru, sa ne gandim la ce efecte ar putea avea asupra celorlalti, daca lezeaza pe cineva atitudinea/vorbele/faptele noastre! Eu recunosc ca de multe ori am neglijat acest aspect insa viata mi-a demonstrat ca roata se intoarce si nimic nu ramane netaxat ! Sub o forma sau alta, tot ceea ce oferim universului, ne oferim in final noua ! Tot ceea ce facem aparent impotriva cuiva, facem impotriva propriei noastre pesoane, insa de cele mai multe ori nu constientizam, ceea ce duce la greseli repetate, corigente si uneori teste pe care nu le trecem, indiferent cat de mult incercam.

Ce inseamna asadar compasiune? Sa te pui in locul celuilalt, sa te gandesti daca ai vrea sa fii tratat asa cum ii tratezi tu pe ceilalti, sa te gandesti daca ai vrea sa te jigneasca cineva asa cum ai vrea tu sa jignesti sau daca ai vrea ca altii sa se bucure la fel cum cum te bucuri si tu cand primesti atentia si caldura celor din jur.

Eu am invatat multe lectii si sunt convinsa ca sunt doar la inceput de drum, insa daca un lucru mi-e clar, acela este ca fericirea si pacea sufleteasca sunt sentimentele cele mai valoroase dar si cele mai greu de gasit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s