Crede şi nu cerceta!

believe-006In ziua de azi, gasim retete ( mai mult sau mai putin benefice ) la orice pas pentru toate aspectele vietii, de la intretinerea si dezvoltarea noastra fizica, psihica si spirituala pana la cele mai sofisticate retete de succes a unei afaceri. Creierul nostru are nevoie permanenta sa fie alimentat pe aceste 3 planuri atat pentru o functionare corecta cat si pentru a-si  dezvolta plasticitatea.

Sunt absolut convinsa de faptul ca fie constienti sau nu, fiecare emitem dorinte si intentii prin gandurile noastre. In functie de intensitatea cu care le alimentam, acestea devin pilonii dupa care ne ghidam in viata iar prin cuvintele si actiunile noastre, dam astfel viata imaginilor care stau la baza functionarii noastre. Altfel spus, un gand asupra caruia ne focusam in mod constant va deveni realitatea noastra pentru ca vorbele sunt o reflectie a credintelor noastre.

Ar putea exista asadar  o reteta si pentru indeplinirea dorintelor noastre? Poate fi credinta  privita ca acea bagheta magica din basme care, folosita constient,  cu intelepciune si de persoana potrivita, sa reprezinte mijocul prin care dorintele prind viata?

Ce inseamna pentru inceput sa ai credinta ? Putem gasi o sumedenie de definitii insa mie cele mai graitoare mi se par urmatoarele :

  • Credinţa este forţa vieţii. Dacă omul trăieşte, este pentru că crede în ceva – Lev Tolstoi
  • Credinţa înseamnă să faci primul pas chiar dacă nu vezi toată scara – Martin Luther King
  • Credinţa este o aventură; este curajul sufletului de a înfrunta necunoscutul – Henry VanDyke

Citind cartea << Credintele noastre creeaza realitatea noastra >>  de Niculina Gheorghita, mi-am dat seama ca, desi nu rezonez in totalitate cu viziunea prezentata de dansa, as putea aplica un concept pentru a explica acest proverb : crede si nu cerceta – care de multe ori creeaza haos si atrage fel de fel de interpretari.

Sunt de-acord cu autoarea cartii cand afirma ca Dumnezeu ne-a lasat liberul arbitru si nu ne-a creat roboti care sa indeplinim anumite comenzi.

Asta inseamna ca suntem liberi sa cercetam, sa ne dezvoltam, sa alegem ce sa credem si cum sa ne comportam. Acest – crede si nu cerceta – ne indeamna sa nu renuntam la visurile sau dorintele noastre atunci cand semnele din exterior nu indica posibilitatea materializarii acestora. Altfel spus, daca cerem un lucru cu credinta si apoi ne comportam ca si cum l-am fi primit deja, fara sa ne batem capul cu mijloacele prin care se va realiza acea dorinta, inseamna ca admitem faptul ca suntem limitati si ca e nevoie de ceva/cineva superior noua care sa ne trimita oamenii si situatiile potrivite realizarii acelor dorinte. Aceasta afirmatie este sustinuta si de Biblie unde scrie : „De aceea vă spun că, orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea.” Marcu 11: 24. Minunat.

Daca merg insa pe ideea psihologiei cunatice pana la final, aceasta spune ca noi, dumnezei fiind, putem prin disciplina, autocunoastere si autocorectare sa intram in contact cu sinele nostru divin care ne ajuta sa atragem acele mijloace pe care noi nu putem sa le vedem din postura de pamanteni limitati.

Observ asadar cum Dumnezeu nu este – in aceasta viziune – cu nimic mai presus decat suntem noi,oamenii, singura noastra deficienta fiind doar incapacitatea momentana de-a ne activa puterile cu care am fost inzestrati. Ei bine, dati-mi voie sa nu fiu de acord cu aceasta viziune care poate fi foarte usor demontata atat de stiinta care demonstreaza fara doar si poate cat de limitati suntem dar si de Biblia care ne arata foarte clar pozitia lui Dumnezeu: „Căci Eu sunt Dumnezeu şi nu este altul, Eu sunt Dumnezeu şi nu este niciunul ca Mine. Hotărârile Mele vor rămâne în picioare şi Îmi voi aduce la îndeplinire toată voia Mea.” Isaia 46: 9. Daca ne uitam inclusiv la Isus care se ruga Tatalui din cer, observam cum desi El era fiul Lui Dumnezeu s-a rugat in Gradina Ghetsimani astfel: Totusi, faca-se nu voia Mea, ci a Ta ( Luca 22: 42 ). Nimic nu se intampla asadar fara voia lui Dumnezeu chiar daca noi vrem sa fim independenti si sa credem ca prin puterea mintii noastre putem atrage tot ce ne dorim.

In concluzie, proverbul care face obiectul acestui text, nu pune la indoiala laitmotivul care trebuie sa stea la baza indeplinirii a tot ce cerem – credinta, ci mai degraba entitatea in care credem ( in sinele nostru divin cu care intram in contact prin puterea mintii noastre sau in autoritatea lui Dumnezeu si careia ii incredintam aceasta sarcina de-a ne indeplini tot ceea ce noi cerem cu credinta! : „Adevarat, adevarat va spun ca cine crede in Mine va face si El lucrarile pe care le fac EU, ba inca va face altele si mai mari decat acestea pentru ca Eu ma duc la Tatal! Si orice veti cere in numele Meu, voi face, pentru ca Tatal sa fie proslavit in Fiul” (Ioan 14:12-13. )

P.S. Desi multi se folosesc de aceasta sintagma si o atribuie in mod eronat Bibliei ( apartine in fapt si de drept filozofului grec Celsus, un opozant al religiei crestine ) insinuand faptul ca de multe ori nu trebuie sa ne documentam sau sa exploram anumite teme/subiecte ci pur si simplu sa credem, aceasta atitudine este total gresita si superficiala.  Peste tot in Biblie suntem indemnati sa cautam adevarul, sa cercetam si sa nu stam in nepasare: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, şi celui ce bate i se va deschide. (Matei 7, 7-8)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s