Ochii sunt oglinda sufletului

11200815_427902124057264_8138746886350057371_nIntalnim persoane in viata de care ne atasam sau pe care le respingem inca de la prima interactiune. Primul contact e cel vizual, urmat de cel fizic – strangerea mainilor, imbratiseara sau apropierea obrajilor, iar apoi urmeaza dialogul. Tot ce primeaza insa, din punctul meu de vedere, si ce determina directia si durata acelei intalniri, este chimia dintre cele doua persoane la baza careia stau privirile si ceea ce-si transmit interlocutorii.

Obseravandu-ma pe mine in diferite situatii, mi-am dat seama ca, desi uneori vrem sa ascundem unele sentimente, temeri sau frustrai, ochii n-o vor face niciodata. Putem sta de vorba cu cea mai buna prietena ascultandu-i povestile si prefacandu-ne ca suntem prezenti si empatizam cu ea, insa, daca acea prietena se uita cu atentie in ochii nostri, isi poate da seama ca ceva nu e in regula. Noi putem nega in continuare ca ar exista o problema si ne putem controla pentru o scurta perioada, insa datorita faptului ca s-a creat un conflict interior, ochii vor arata aceasta fara sa ne ceara aprobarea.

Oamenii de stiinta fac nenumarate cercetari pentru a afla ceea ce ochii exprima cu usurinta. Trebuie doar sa invatam sa privim in directia corecta.

Ochii nu mint si oricat am incerca sa ne prefacem sau sa negam ceea ce simtim, acestia transmit emotiile, trairile si luptele noastre. Un contact vizual puternic poate creea efectele unei experiente pe care ne-o dorim dar de care ne temem si pe care incercam s-o evitam, pentru ca ochii sunt un catalizator catre viata, traire, sentiment si exprima tot ce nu putem sau nu vrem sa punem in cuvinte.

Am cunoscut persoane, pe care, doar privindu-le in ochi, mi-au oferit siguranta si incredere insa am intalnit si persoane care mi-au transmis total opusul si pe care am evitat sa le tin in preajma. In tot procesul selectiei insa, au mai stat la baza si intuitia, un schimb de replici/interactiuni si anliza unui profil bazata pe propriile observatii.

Ochii sunt expresia sufletului. Putem sa ne controlam gesturile si mimica, sa ne impunem un anumit comportament in anumite circumstante, insa ochii vor fi mereu proiectia interiorului nostru. Cine e atent la ochii celui cu care interactioneaza, poate observa o multime de lucruri prin felul in care acesta stabileste sau nu un contact vizual.

Cand am fost in situatii dificile, in care comportamentul unei persoane a intrat in contradictie cu felul general pe care l-a afisat pana in acel moment, am evitat s-o etichetez doar pe baza actiunilor si am asteptat pana in momentul in care am avut sansa s-o privesc din nou in ochi pentru cateva secunde, fara sa cer explicatii, apoi m-am retras linistita pentru ca am vazut ca in interior nu s-a schimbat nimic, doar s-a creat un conflict pe care persoana trebuia sa-l rezolve.

Ce ma ajuta asadar sa trec usor peste dezamagiri? Insasi oamenii care nu pot ascunde ce se afla in sufletul lor si in marea majoritatea sufletelor, se afla o luminita care se lupta sa nu fie inghitita de intuneric si se zbate sa devina tot mai puternica.

Nu in ultimul rand, ochii sunt oglinda sufletului si nu au nevoie de cuvinte pentru a transmite ceva. Pur si simplu ei spun mai multe decat ne dorim daca ii privim cu atentie si cu intentia de-a vedea dincolo de ce spunem sau facem. Ei stiu sa-si ceara scuze, sa transmita dorinta, emotie, traire, dar stiu si sa demaste frica, teama si neincrederea cu care ne luptam.

Am observat ca atunci cand o persoana iasa voit sau accidental din viata mea, privirile acelei persoane ma urmaresc mult timp tocmai datorita trairilor si experientelor create prin contactul vizual, drept urmare, eu pot afirma in dreptul meu ca ochii sunt: cheia catre sufltet, indicatorii care, impreuna cu intuitia, ma ajuta sa clasific o persoana ca fiind autentica sau falsa si nu in ultimul rand, declansatorii emotiei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s