Ce ne ȋmpiedică să ne atingem obiectivele?

6-motive-ca-sa-ti-pui-obiective-0212173608Fiecare ne gandim fara doar si poate la viitor, la ce ne dorim sa realizam, la ce ne-ar placea sa experimentam, la ce am vrea sa imbunatatim si la oportunitatile care ne stau in fata. Unii dintre noi obisnuim chiar sa ne setam obiective la un anumit interval de timp – fie la inceput sau sfarsit de an, fie lunar – pentru a ne monitoriza progresele si pentru a ne evalua reusitele si/sau esecurile.

 In functie de intensitatea dorintei si a pasiunii, depunem mai mult sau mai putin efort in scopul realizarii acelor obiecvtive astfel ca unele ajung sa se materializeze dar altele, cu toate ca incepem sa lucram la ele, le abandonam dupa scurt timp, din diverse motive…si raman doar niste ganduri care ne-au tranzitat mintea.

De ce suntem insa dispusi sa investim doar intr-o parte din dorintele noastre si de ce, daca ne dorim cu adevarat un lucru, abandonam lupta imediat dupa ce am inceput-o?

Analizandu-ma pe mine am ajuns la urmatoarea concluzie: pe de-o parte avem vise si dorinte pe care VREM sa le infaptuim, pe de alta parte avem o chemare pe care TREBUIE sa o indeplinim. Cu alte cuvinte, fiecare suntem inzsestrati cu anumite talente si caracteristici. Daca investim timp in noi si le descoperim, acceptam si apoi le perfectionam, atunci inseamna ca am descoperit chemarea noastra si implicit drumul catre succes. Atunci cand avem o chemare, nimeni si nimic nu pot sta in calea ei pentru ca nu avem liniste si pace pana nu ne dezvoltam acele calitati si nu ne folosim potentialul cu care am fost inzestrati. Totusi, mai sunt necesare si alte ingrendiente pe langa constientizarea obiectivelor si a potentialului nostru: ambitia, autodisciplina, parasirea zonei de confort si o imagine de sine corecta/obiectiva.

Totusi, de ce ne dorim sa slabim de ex. sau sa renuntam la fumat, dar nu gasim motivatia necesara sa ducem procesul la bun sfarsit? Ce ne face sa renuntam, in ciuda faptului ca suntem constienti de beneficiile pe care ni le-ar aduce indeplinirea acelor dorinte? E foarte interesant ca desi avem in minte o imagine despre cum am vrea sa aratam, desi suntem constienti de starea de bine pe care o avem dupa antrenamente si beneficiile asupra sanatatii fizice si mentale, MINTEA noastra gaseste tot felul de argumnete care ne impiedica sa ne tinem de un program de fitness. De ce? Pentru ca mintea ne minte! Mintea se joaca cu noi si profita de slabiciunile noastre, luptand cu ele impotriva noastra. Urmez mai departe exemplul cu slabitul: stim ca trebuie sa dam jos 10 kg si incepem sa mergem la sala, dar dupa cateva sedinte, mintea noastra ne prezinta tot felul de argumente pentru a renunta: azi e filmul tau preferat, azi ploua, azi nu merge prietena ta, azi esti obosita deci mai bine stai acasa si mananci tot ce-ti face placere… si multe alte scuze, pertinente de altfel daca te gandesti logic, pe care mintea ta ti le prezinta pentru a nu parasi zona de confort!

Astfel, pentru a reusi intradevar, e nevoie de mai mult decat un scop bine definit si de pasiune: e nevoie sa lucrezi atat de mult la acest comportamnet nou, pana cand ajunge sa devina obicei, sa faca parte din tine, sa te defineasca si sa reprezinte o caracteristica a ta. Asa cum poate toti iti atribuie calitatea de-a fi un bun ascultator( sau orice calitate o vad oamenii in tine ), asa trebuie sa devina parte din tine si mersul la sala ( sau visul tau, oricare ar fi el )…si atunci mintea ta va accepta acest nou obicei si va incepe sa lucreze impotriva altor noi comportamente in favoarea acestuia. E un proces lung si de durata, dar o data ce ai reusit sa implementezi un obicei nou, garantez ca vei urmari sa te perfectionezi si sa te transformi in persoana care crezi ca te reprezinta si sa adopti tot mai multe obiceiuri noi. Un om nou presupune o minte noua, iar o minte noua presupune un proces nou iar un proces nou presupune comportamente noi.

Daca nu esti dispus sa te sacrifici, sa renunti poate la prietenii care nu cred in tine, sa o iei de la capat ori de cate ori nu ai reusit tot ce ti-ai propus si sa investeti timp si bani in dezvoltarea ta, atunci trebuie sa te multumesti cu ce ai si nu ai dreptul sa te plangi pentru ce nu ai. Un vis maret fara sacrificii marete este asemenea unei masini fara combustibil – nu te duce nicaieri!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s