Cea mai importantă persoană pe care-o iubeşti, eşti tu ȋnsuţi, aşa că fii conştient de acţiunile tale!

DSC_4724

Am scris de ceva vreme acest articol insa nu i-am gasit titlul potrivit, drept urmare l-am lasat deoparte pana azi, cand citind cartea lui John Maxwell : “Uneori castigi, uneori inveti” am intalnit o afirmatie care mi-a placut mult: “ Cea mai importanta persoana pe care-o iubesti esti tu insuti asa ca fii atent ce faci “. Pentru ca se potriveste perfect articolului meu, am reformulat a doua parte si articolul meu e complet. 🙂

Despre iubire se scrie si se vorbeste mult deoarece unul din principalele scopuri ale omului este acela de-a iubi si de-a fi iubit. Suntem neimpliniti fara iubire, incompleti si lipsiti de sens. Drept urmare, gasim nenumarate studii si tactici care sa ne ajute sa gasim marea iubire sau s-o mentinem in cazul in care am gasit-o, s-o dezvoltam si s-o traim la o intensitate maxima. Ce nu ni se spune insa, sau ni se spune prea putin, este ca cea mai importanta iubire este iubirea de sine.

Consider ca pentru o dezvoltare armonioasa si echilibrata, iubirea de sine ar trebui predata ca materie obligatorie pentru a ajuta fiecare individ sa se descopere, sa se respecte si sa-si dezvolte increderea de sine. O persoana care nu e constienta de potentialul ei, nu se iubeste si nu se accepta va intampina mereu dificultati in viata si va face alegeri gresite care vor duce la esecuri repetate, frustrari si o imagine de sine tot mai scazuta. Fiecare trebuie sa fim constienti ca oferim din ceea ce avem sau suntem : daca stoarcem o portocala obtinem suc de portocala, daca stoarcem o lamaie obtinem suc de lamaie iar intrebarea cheie e: din noi ce obtinem? Ce avem de oferit? Daca ne iubim si in noi e iubire, bunatate, apreciere si incredere atunci asta le vom da si celor din jur, daca nu..ceea ce am cultivat pe parcurs.

Ce este asadar iubirea de sine si ce rol are in dezvoltarea noastra ?

Aceasta caracteristica pozitiva reprezinta fara doar si poate valoarea pe care ti-o atribui tu si felul in care le permiti celorlalti sa se raporteze la tine. Daca intr-o relatie de cuplu armonioasa subiectii fac tot posibilul sa se respecte, sa se apere reciproc in situatiile dificile si sa depaseasca obstacolele care le-ar putea distruge relatia, tot asa trebuie sa ne raportam si noi la propria noastra persoana. Iubirea de sine reprezinta un scut de protectie pe care eu il pun in jurul inimii mele pentru a nu permite cuiva sa ma raneasca inutil, sa ma trateze necorespunzator sau sa ma foloseasca. Acest lucru imi permite sa detin controlul asupra deciziilor mele, sa inlatur oamenii si situatiile care imi pot provoca suferinta si sa ma inconjor cu altii care ma ridica si ma trateaza conform asteptarilor mele.

Atunci cand te iubesti nu te lasi folosit, elimini orice persoana din jurul tau care iti creeaza frustrari si neplaceri si cauti sa fii mereu tratat asa cum ii tratezi si tu pe ceilalti. Atunci cand te iubesti, nu te complaci in situatii care nu-ti fac cinste si care iti strica imaginea de sine pentru ca stii cat de greu sunt de gasit linistea si pacea sufleteasca, si ca nimic nu e mai benefic decat sa traiesti in armonie cu propria ta persoana.

In consecinta, masura cu care ne iubim se reflecta in viata pe care-o traim, in deciziile pe care le luam, in compromisurile pe care le facem si in atitudinea noastra. Daca ne iubim cu adevarat, nu acceptam o viata mizera, nu ne vindem principiile pentru bunuri materiale si renuntam la oamenii care nu ne apreciaza sau ne trag in jos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s