Atitudinea face diferenţa

IMG_3271V-ati lovit vreodata de o situatie  care nu a avut un final asa cum v-ati planuit?  V-ati setat anumite asteptari de la prietenii vostri, de la parintii vostri sau de la sefii vostri si ati fost dezamagiti? Ati achizitionat produse sau servicii care promiteau mult dar care s-au dovedit cu o valoare sau functionalitate muuult mai mica fata de cea perceputa de voi in momentul cumpararii? Ei bine..eu am trecut prin toate acestea…si ego-ul meu a avut foarte mult de suferit, am simtit durere si furie, m-am simtit slaba, neputincioasa si lipsita de ajutor in acele momente.

Dupa cateva zile insa, dupa ce uraganul s-a potolit, :)), m-am intors la acele situatii, le-am evaluat si apoi am tras concluzii. Am incercat mereu sa fiu obiectiva si sa vad atat aspectele pozitive cat si cele negative. De fiecare data, dupa ce m-am evaluat, am constatat urmatorii factori care au dus la situatiile respective: ignoranta sau prostia! Fie am luat anumite decizii pentru ca n-am putut vedea imaginea de ansamblu si mi-au lipsit anumite informatii, fie am avut informatiile dar nu le-am folosit corespunzator.

Ce e de facut intr-o asemenea situatie, cand vezi clar ca te confrunti cu un esec, cu o nemultumire sau cu o pierdere asupra careia nu mai ai influenta? Sa adopti atitudinea potrivita. De cele mai multe ori, tindem sa renuntam la a mai lupta, cautam scuze pentru a stagna, ne facem singuri rau invinovatindu-ne fie pe noi sau pe altii in exces, si astfel ne sapam si mai adanc groapa din care ne va fi tot mai greu sa iesim pe masura ce nu vrem sa ne debarasam de trecut. Daca, in schimb, alegem sa invatam ceva din acele esecuri, daca nu le lasam sa ne afecteze motivatia si daca le folosim pentru a cladi ceva maret din ele, atunci cu siguranta ne dezvoltam o mentalitate care poate vedea un castig in orice situatie, mai ales in suferinte si esecuri. ( Vezi articol : Ce inseamna sa fii invinagator  aici )

Nu e usor sa adopti o astfel de mentalitate pozitiva, dar e mai usor sa traiesti luptand sa-ti insusesti atitudinea corecta decat sa traiesti o viata plina de frustrai, de remuscari si de scuze pentru esecurile tale. Asuma-ti responsabilitatea pentru deciziile luate, suporta realitatea consecintelor si accepta efectele – indiferent ca sunt sau nu asa cum ai sperat. In ambele cazuri ai ceva de invatat si de impartasit cu ceilalti. Depinde insa doar de tine daca alegi sa vezi partea plina sau partea goala a paharului. Atitudinea e o alegere!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s