… in comparatie cu cine? sau in comparatie cu ce?

19875284_10155555045221908_1795830270540796479_nAm trait recent ( cu aprox. 6 saptamanai in urma ) o experienta pe care mi-am propus sa o scriu pentru a nu uita de ea si pentru a o putea lega de un principiu care ne ajuta sa crestem: daca vrei sa ai succes, nu te compara cu altii!

La finalul primei zile din cadrul evenimentului de certificare de leadership, s-a organizat o seara de Leadership Game, un joc de dezvoltare personala bazat pe principiile lui John Maxwell. Eram asezati in jurul meselor in echipe de cate 12 persoane si atmosfera s-a incins la propriu dupa aruncarea primului zar. Dupa aprox. o ora si jumatate de dezbateri, discutii si confruntari care mai de care mai interesante, moderatorul a luat cuvantul si ne-a invitat sa impartasim idei cu privire la felul in care ni s-a parut jocul si al impactului pe care acesta l-a avut asupra noastra. Pentru ca primul care a luat cuvantul a inceput cu o fraza de genul: «  asta e cea mai buna masa, am avut cea mai tare experienta, suntem cei mai tari », cred ca va e usor sa va imaginati ca aproape toti care au urmat au incercat sa-l contrazica spunand la randul lor ca masa lor a fost cea mai tare si cea mai buna si etc etc… 😊 ati inteles ideea 😊))

In timp ce ii ascultam, de fapt in momentul in care si al treilea vorbitor a folosit cam aceleasi cuvinte, am realizat ca ce spun ei de fapt, indirect, este ca masa lor e mai buna ca toate celelalte, sau experientele lor sunt mai tari fata de restul…moment in care mi s-a aprins un beculet…

Cu o zi in urma am participat la un eveniment de dezvoltare personala sustinut de Paul Martinelli, presedintele international al organizatiei John Maxwell Team, si el vorbea despre pericolul in care cadem in momentul in care ne comparam cu ceilalti. El spunea ca atunci cand ne comparam cu cei din jur, fie cadem in extrema depresiei si a frustrarii fie in cea a supraestimarii si a supraevaluarii, ambele extrem de daunatoare propriei persoane. Ce mai zicea Paul insa, era faptul ca singura comparatie pe care avem voie sa o facem, este vizavi de propriul nostru potential: compara rezultatele curente cu ceea ce poti sa fii sau cu ceea ce ai fost pentru a putea trage concluzii realiste. Cu alte cuvinte, daca vrei sa te asiguri ca nu te compari cu altii, pune-ti aceste doua intrebari: in comparatie cu cine sau cu ce? De exemplu, daca spui ca esti ghinionist, o spui pentru ca te compari cu altii care exceleaza intr-un anumit domeniu sau ca o duc bine intr-un domeniu in care tu esuezi, sau iti spui asta pentru ca te compari cu rezultatele pe care le-ai avut pana nu demult si te gandesti ce rezultate bune ai putea avea?

Ei bine, plecand de la aceasta lectie pe care am auzit-o cu o zi in urma, in momentul in care am realizat ca ceea ce fac cei care vorbesc despre impactul jocului e sa-si compare experientele cu ceilalti, fara ca macar sa stie de experientele pe care le-au avut ceilalti 😊), am ridicat mana, am asteptat pana am primit microfonul si acela a fost moemntul meu: m-am ridicat in picioare, m-am uitat in sala si la masa de langa mine de la care a pornit macelul si am zis asa: e foarte interesant ca majoritatea ati spus ca ati avut cea mai buna si cea mai tare masa, insa intrebarea mea este in comparatie cu cine sau ce a fost cea mai buna si cea mai tare ???

😊)) Am mai spus si altceva legat de experienta mea si oamenii cu care am jucat la masa insa as vrea sa incercati sa va imaginati energia si rasul care s-au produs in acel moment pentru ca majoritatea au inteles aluzia si mesajul, mai ales ca o buna parte din cei prezenti fusesera la acel eveniment si stiau exact la ce ma refer. Ceilalti..cu siguranta au inteles in prima faza altceva, dar mi-am asumat.

Ideea cu care vreau sa ramaneti in urma acestui mesaj este ca ori de cate ori sunteti tentati sa va comparati rezultatele, esecurile, neimplinirile, posibilitatile, bucuriile sau orice altceva reprezinta obiectul comparatiei in acel moment, sa le treceti prin filtrul acestor doua intrebari: in comparatie cu cine ? sau in comparatie cu ce? pentru a verifica daca va comparati cu propriul vostru potential sau cu ceva ce nu tine de persoana voastra.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s