Legea Schimbului

exchange-moneyAzi am citit ceva ce m-a durut: o alta lege din cartea « Cele 15 Legi supreme ale dezvoltarii personale » de John C. Maxwell, Legea Schimbului.

Pe scurt, aceasta lege spune ca trebuie sa renunti la ceva ca sa te dezvolti, trebuie sa dai ceva la schimb.

Pana aici, toate bune, mi se pare corect sa sacrific ceva ca sa obtin ceva mai bun sau altfel spus, sa renunt la confortul de azi pentru a-mi atinge potentialul de maine. Daca azi nu fac ceva diferit de ieri, maine nu voi avea rezultate diferite de azi.

Am ajuns insa cu cititul la partea in care John vorbeste despre schimburile pe care el le-a facut, si care merita facute, si pe masura ce le voi enumera, o sa-mi intelegeti durerea 😊

  1. Sunt dispus sa renunt la siguranta financiara de azi pentru potentialul de maine
  2. Sunt dispus sa renunt la recompensele imediate in favoarea dezvoltarii personale

Booom! Mai sunt si alte puncte in carte, insa pe mine astea m-au durut 😊) Sa va spun de ce:

  1. Referitor la prima afirmatie, eu sunt o fire energica, curioasa, care trebuie sa incerc mereu ceva nou si o data ajunsa la un anumit nivel, imi place s-o iau de la capat si sa-mi dezvolt alte calitati si viziuni. Altfel ma plictisesc si ma plafonez. Ceea ce n-am luat insa in considerare atunci cand m-am gandit ca e timpul sa incep de la zero, este faptul ca si siguranta financiara va disparea, tocmai pentru ca sunt la inceput de drum in acel nou proces in care m-am angajat si va dura pana ating acel nivel la care am fost cand am ales sa fac schimbarea. Uhh, cine vrea sa lase cioara din mana pentru vrabia de pe gard??? Mai ales cand ai obligatii financiare, o familie de intretinut si o gramada de planuri bazate pe ceea ce stii sigur ca obtii deja? Ei bine asta e o provocare pentru ca « viitorul nu se afla intr-un job ci in cel care detine jobul ». Provocarea, asadar, este sa pariez totul pe mine. Oare sunt dispusa sa fac asta??? Daca da, de ce? Daca nu, iarasi, de ce nu?
  2. Cui nu-i place sa fie rasplatit instant pentru efortul muncii sale? Sa fie recompensat pentru fiecare ora de stat la munca peste program sau fiecare activitate facuta in plus fata de cele prevazute in fisa postului? Nu vreau sa generalizez dar cred ca majoritatea oamenilor ar aprecia daca ar fi recompensati instant, si nici eu nu fac exceptie. Ce am citit insa azi, spune ca :« recompensa instant si dezvoltarea personala sunt incompatibile. Nu exista scurtaturi catre locul in care vrei sa ajungi. » De ce? Pentru ca ‘’nevoia noastra de recompensa imediata ne poate transforma in cele mai lipsite de rationament fiinte de pe planeta. Cand vine vorba despre dezvoltare si succes, recompensele imediate sunt aproape intotdeauna inamicul dezvoltarii. Putem ajunge intr-o faza de plafonare sau putem amana primirea recompenselor si sa ne dezvoltam. Este pur si simplu alegerea noastra. » Aici trebuie sa meditez pentru ca eu av(e)am convingerea ca pot sa obtin atat recompensa instanta cat si dezvoltare personala.

Concluzia pe care am tras-o citind aceasta lege, este ca dezvoltarea personala are un pret. Dar acest pret nu este unul fix, batut in cuie, acesta creste pe masura ce ne dezvoltam. Cu cat crestem mai mult, cu atat sacrificiul e mai mare. E adevarat ca la inceput e foarte usor sa ne dezvoltam din cauza faptului ca nu avem foarte multe de pierdut si nu simtim neaparat ca facem vreun sacrificiu citind o carte pe luna sau renuntand la 1 ora de uitat la TV pe zi. Provocarea vine insa atunci cand intra in joc siguranta financiara, emotionala si fizica versus atingerea potentialului care ne ajuta sa ne manifestam la capacitatea noastra maxima. In ce masura putem sa ne atingem acest potential? In masura in care suntem dispusi sa facem schimburi in vietile noastre si sa platim pretul care ni se cere, pentru ca: « pretul unui lucru este cantitatea de viata pe care o dai la schimb »

Tu ce esti dispus sa dai la schimb?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s